start
pieter braaijweg 59   1114 AJ  Amsterdam - Duivendrecht   t 020 463 45 89

Van Os en Van den Berg: special projects

vorige foto volgende foto

Munttoren, Amsterdam

Einde 15de-eeuwse stadspoort met spits naar een ontwerp van Hendrick de Keyser.
Probleem:
In de kelder van de oorspronkelijke toren (diameter: 371 cm, hoog: 215 cm) wordt als gevolg van horizontaal doordringend water/vocht, het stucwerk door uitdampend vocht en aan het oppervlak achterblijvende zouten, losgedrukt.
Uitvoering:
Afhakken van al het aangetaste stucwerk in de ronde kelder. Al het kaalgehakte metselwerk voorzien van een uit vier lagen bestaande vocht- en zoutdichte beschermlaag (waterbased-epoxy). Hierna is deze beschermlaag uitgeraapt met zand/cement, gladgepleisterd en geschilderd met een mineraal verfsysteem. (Deze laag is door ons o.a. ook aangebracht bij het Concertgebouw, Stadsschouwburg en veel andere monumentale gebouwen in en buiten Amsterdam).

Woonhuis, Baarn

Archtect: Overtoom.
Probleem:
Door corroderend wapeningsijzer was op veel plaatsen het beton aan zowel de voor- als onderzijde kapotgedrukt. Ook was ten gevolge van de poreusheid van de op de bovenzijde van de balkonplaten aangebrachte dakbescherming water in de constructie gedrongen.
Uitvoering:
Al het loskomende betonwerk weghakken. Het wapeningsstaal, waar aangetast, geheel vrijhakken, met behulp van een straaltechniek ontdoen van de oxidatielaag en vervolgens voorzien van een tweecomponenten minerale primer. Het betonwerk repareren met een glasvezel versterkte minerale mortel. Het betonwerk aansluitend met een beton egalisatiemiddel, overeenkomstig bestaand werk, glad afgewerkt. De bovenzijde is vervolgens voorzien van een teer-epoxycoating, die is ingestrooid met fijn gebroken grint, korrelgrootte: ongeveer 1-4 mm.

vorige foto volgende foto
vorige foto volgende foto

Nederlands Paviljoen Biënnale, Venetië

Archtect: Rietveld
Probleem:
Een combinatie van cappillair optrekkend grondvocht en het zilte klimaat, hebben de onderzijde van de muren en het stucwerk aangetast.
Uitvoering:
Afhakken van al het aangetaste stucwerk tot een hoogte van ongeveer 50 cm. De muren hierna voorzien van een horizontaal aangebrachte grondvochtkering met behulp van een injectiesysteem. Hierna al het kaalgehakte muurwerk voorzien van een uit vier lagen bestaande vocht- en zoutdichte beschermlaag (waterbased-epoxy).
Herstellen van het stucwerk als bestaand.

Passage, Den Haag

Archtect: o.a. J.C. van Wijk en H. Wesstra
Probleem:
Het granitowerk in de Passage-Buitenhofgang en de Passage-Spuistraatgang ligt voor een deel los van de ondergrond. Hierdoor ontstaan scheuren, met als gevolg dat delen van de vloer verkruimelen. Voorkomen moet worden, dat de gehele vloer moet worden vervangen.
Uitvoering:
De verkruimelde delen van de vloer worden vervangen. Het losliggende granitowerk wordt met behulp van epoxylijm met een lichte overdruk weer aan de ondergrond vastgezet. Dit vindt plaats via kleine gaatjes van Ø 6 mm die na afloop onzichtbaar kunnen worden gerepareerd. Hierbij wordt ook in de onderliggende zetspecie meer samenhang verkregen.

vorige foto volgende foto